Kadınlar İçin Pırlanta Neden Önemlidir?

Kadınlar İçin Pırlanta Neden Önemlidir?

Yüzyıllar boyunca, güzel ve ender bulunan her şey insanların ilgisini çekmiştir. İlk insandan günümüze dek herkes güzel olana değer vermiş ve ona sahip olmak istemiştir. Mücevherler de bunlardan biridir. Mücevher insanlık tarihi boyunca ilk sanat örneklerinden biridir ve her çağda zenginliği simgelemektedir. Mücevhercilik birden fazla uzmanlık çalışmasını gerektirmektedir. İnsanlık bu teknolojiye Mısır’da ve Anadolu’da (Mezopotamya’da) M.Ö 4 bin yılsonlarında ancak ulaşabilmiştir. İlk insanların kullandığı ilk mücevher taş devrinde erkeklerin taktığı renkli deniz kabuklarıydı.

Günümüzde herkesin ulaşabileceği ve çoğu zaman maliyeti olmayan deniz kabuğu bir mücevher olmaktan çıkıp sıradanlaşmış olsa da bir zamanlar insanlar için değerli olan bir eşyaydı. Yüzyıllar sonra insanlar yeni yeni madenler keşfetmiş ve bu madenlerden safir, zümrüt, yakut, elmas bir diğer deyişle pırlanta gibi birçok değerli taşlar elde etmişlerdir. Yıllar yıllar sonra insanoğlu bu değerli taşları işleyerek kolye yüzük küpe gibi süs eşyaları oluşturmuş ve bu işi bir meslek haline getirerek bunu ticarete dökmüştür.

17. Yüzyılın Avrupa’sında artan elmas miktarıyla doğru orantılı elmasların kesim ve şekil teknikleri de artmıştır. Böylece pırlanta yüzükler, pırlanta küpeler ve kolyeler meydana çıkmış o zamandan bu yana kadınların göz bebeği oluvermişlerdir. Buna ek olarak klasik Yunan stilinde elmaslar yani pırlantalar, rengârenk taşlarla bezenmiş altın diademlerle birlikte en önemli baş takıları olmuş.

Tanrı ve tanrıça olarak kabul edilen o dönemin kral ve kraliçeleri elmaslarla beraber birçok değerli taşın tılsımlı ve doğaüstü güçlere sahip olduğuna inanarak bunları gerek elbiselerine gerek başlarına koyduğu taçlarına gerekse kolye, küpe, yüzük gibi takı olarak kullanarak elmasları bir güç göstergesi olarak kullanmışlardır. Ateşe ve çok keskin aletlere rağmen bozulmadan kendini koruyabilen elmas bu özellikleriyle birçok anlam kazandırılmış bir değerli taştır. Kimi uygarlıklar, Hint uygarlığı gibi, elmasın hastalıkları iyileştiren şifalı bir güç olduğuna inanmış ve ona salgın hastalıkları kötülükleri uzak tutan tılsımlı bir güç olarak sahip olmak istemişlerdir. Kimi insanlar da bu taşın dayanıklılığını ilham alarak onu sonsuz aşkın sembolü olarak kabul etmiş ve böylece pırlanta yüzükler ortaya çıkmıştır.

Erkeklerin genellikle cebinden çıkardığı küçük kırmızı kutunun içindeki pırlanta yüzük (tek taş, beş taş ) kadınların da buna küçük dilini yutmuşçasına verdiği tepki evlilik teklifinin vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş ve hemen hemen her toplumda gelenekselleşmiştir. Pırlanta yüzüklerin sahip olduğu ünün yanından bile geçemiyor olsa da pırlanta küpeler de günümüzde bir o kadar yaygın kullanılmaktadır. Her çağda bakımlı ve güzel görünmek için türlü türlü yöntemlere başvuran kadınların vazgeçilmezi olan kıyafetlerini tamamlayan en önemli aksesuar haline gelen pırlantalar günümüzde modası asla geçmeyen bir klasik haline gelmiştir. Gelelim bu pırlantaların fiyatlarına…

Her güzel şeyin bir bedeli olduğu gibi bu eşsiz güzelliğin de bir bedeli var elbette ki… Bu değerli taşın fiyatı karat adı verilen 200 mg’a eşit bir ölçü birimine göre hesaplanmaktadır. 200 TL ’ye pırlanta bulabileceğiniz gibi 3,2 milyon tl’ye kadar bu fiyat yükselmektir. Fiyatları bu kadar değişken olmasına rağmen pırlanta ekonomi biliminde lüks mal olarak kabul edilmekte ve çoğu insanın hayallerinde kalmaya devam etmektedir. Yıllar öncesinden günümüze kadar pırlanta sonsuz aşkın sevginin sembolü olarak doğum günü, sevgililer günü, yıl dönümü, evlilik teklifi gibi özel günlerde hediye olarak sevgiliye ya da eşe hediye edilmekte ve kadınların ayaklarını yerden kesmeye devam etmektedir.Bütçenize en uygun modeli kaliteli pırlantanın adresi thales pırlanta da bulabilirsiniz.

sponsor reklam

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir